Benvenuti,

Tittelen og ideen til denne bloggen kom helt av seg selv en søndag morgen. Etter å ha tatt scooteren ut for en morgenkaffe, noe vi ofte gjør uten å ha noen bestemt destinasjon, falt valget falt på av strandbarene langs Ostia Lido. En fantastisk oktobermorgen, den vakreste måneden i Roma med gnistrende blå himmel, og ikke for varmt – og ikke minst ikke for overbefolket. Sommermånedene er det slett ikke så hyggelig å albue seg fram blandt romere som skal nyte strandlivet og spaghetti alle vongole (spaghetti med muslinger). Sagt det, så skal det også sies at det slett ikke er alle som setter seg til på en restaurant i dag med økonomisk krise og ekstrem høy arbeidsledighet. Det er mange familier som har fler kjølebager enn familiemedlemmer med seg på strandene. Men, tilbake til tittelen;                      Peter parkerte Yamaha´en og sa med sin klingende gøteborgs-aksent;                                               det tar just precist tio minuter till Medelhavet.

bar mare collage

Det er 30 km som skiller Roma sentrum og kysten. En kort strektning som rommer utrolig mye. Jeg vil dele dette med dere og jeg vil vise fram kontrastenes Italia både på godt og på vont, noe som både gremmer og fasinerer.

Cristoforo Colombo, er navnet på den største veien som knytter sentrum med strendene i Lido di Ostia. På få minutter fra Colosseum kommer man inn i EUR (Espoiszione Universale Romana) som representererer en helt spesiell epoke i det politske Italia (Mussolini) og som i dag er bankene og handelstandens hjerte med et pulserende liv. På dagtid, vel og merke, det er i motsetning til andre deler av Roma, veldig stille på kveldstid her.

roma059
EUR med il Palazzo della Civiltà i bakgrunnen, på folkemunne den firkantede Colosseum.

På vei ut av EUR dukker det opp et av Romas største innendørs shopping senter Euroma2  med 230 butikker og 4000 parkeringsplasser. Sakte men sikkert forsvinner de små familiedrevne butikkene som italienerne har tviholdt så lenge på. Vi fortsetter langs veien forbi villaområdene som ble bygget på 70-tallet, et vellykket forsøk på å skape et elegant boligområde på sørenden av Roma.

Via Cristofero Colombo
Via Cristofero Colombo 29km

Cristofero Colombo har en allè av Pinjetrær som har sin opprinnelse fra den gang reisende med hest eller til fots kunne nyte godt av skyggen de skapte. I dag representerer pinjetrærne en stor fare fare for traffikkantene , men dette kommer jeg tilbake til. Avkjøringen til Presidentpalasset passerer man like før man kan skimte havet i enden av veien som nå fortsetter inn i furuskogen, den såkalte la Pineta. Om man har lest Eneiden, (Eneiden er faktisk pensum i 6 klasse her) så er dette skogene som i følge Virgilio feene bragte Enea til. Allerede i romertiden, fantes det en vei mellom sentrum og kysten gjennom denne skogen. Den antikke Via Severiana, ønsket av keiser Settimio Severo.

ostia antica
utgravingene i Ostia Antica

Midt inne i “pinetaen” finner vi avkjøringene til Ostia Antica, utgravingene med sine fantastiske mosaikker og et godt bevart amfiteater som benyttes fortsatt i dag og ligger bare et steinkast fra flyplassen Leonardo Da Vinci i Fiumicino. Avkjøringer til dyrepark, Adventure park, Zoo Marine, en acquatisk fornøyelses- park , campingplasser og båtplasser langs den lange kanalen Il canale dei pescatori (fiskernes kanal). Deler av dette området var en sumpområde, derfor finnes det en hel masse kanaler som er styrt med sluser. Det er ikke bare furutrær, eller pinjetrær som vokser her, Eukalyptus-trærne dominerer enkelte steder. De ble plantet på grunn av sin gode evne til å avsorbere vann og holde myggen på avstand.

zoomarine_01
Acquapark Zoo Marine

Også, da…endelig åpner verden seg foran en. Skogen er bak deg og den milelange strandlinjen ligger foran deg bare avbrutt av små og store båthavner. Langt i det fjerne – men bare noen få timer med båt ligger Sardinia og solnedgangen i horisonten som gjentar seg like spektakulært hver kveld

ostiache-tramonto-0d3438dd-a6ce-41a2-81f4-83ff97f7077d
solnedgang Lido di Ostia Litorale romano

Alt dette og mye mye mer skal jeg gjøre dere kjent med. Egentlig så synes jeg det er synd at Roma sentrum tar så mye av oppmerksomheten at de fleste ikke vet hva som befinner seg i utkanten. Du skal få se hvordan den morsomme servitøren på Piazza Navona har det på hjemmebane, skolebarna, pendlerne, fiskerne og de som aldri ser en turist selv om de bor bare 3 mil fra Peterskirken.

Arrivederci!

Amélie

 

Pubblicità

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...